Thursday, September 02, 2004

Helge Gaarder 1953-2004

15 mars i år gikk en av Norsk rock største personligheter bort. Med ham vil det oppstå ett savn som vil strekke seg langt utover rocken, som var hans utgangspunkt for sine kreative ekspedisjoner inn i det umulige. Han vil bli husket som en eminent vokalist, organisator, produsent, musiker, musikkjournalist mm. Hans ukuelige vilje til å lykkes overskygget alltid vanskeligheter som dukket opp underveis, noe som førte til at Gaarder alltid landet trygt på begge bena.

Han startet sin karriere i Oslo i div undergrunds band. Ett av disse klarte å få gitt ut en 7” etter at to norske presserier hadde sagt nei (pga av tekstene). Ett svensk presseri presset 500 ex (uten ps) av Geitost sin eneste utgivelse, og Gaarder hadde blitt en plateartist. Etter dette kom pønken og med den startet han Kjøtt i april 79. I desember samme år ga de ut sin debut i form av ”Ett nytt og bedre liv”. Pønken ble aldri det samme etter dette (i alle fall ikke i Norge). Kjøtt eksisterte fram til november 81 og rakk en større Polen turne sommeren 81 i lag med De press og The aller værste.

På denne tiden var han med å starte plateselskapet Zado records. De fikk bare ut fem utgivelser, men de er til gjengjeld helt sentrale i enhver norsk punk & new wave samling. De var; Babij jar - Ice Age (7” ps), De sjenerte (7” ps) Norske gutter – Mamma mamma, mannen ga meg gonoré (7” ps) Johnny Yen Bang – Folk i gata (12” ps) og Dobbel V/Hiss – Geometri (12” ps). Under pseudonymet Hiss skjulte Gaarder seg. Her i lettere eksperimentell, men rytmisk utgave. Mye av disse tankene videreførte han på sitt solo album Eine keine angst musik.

Rett etter oppløsningen av Kjøtt startet restene (minus Krohn) opp Montasje (også kjent som Modul). De ga ut en lp i 82 på nå nedlagte MAI. Med dette prosjektet begynte han å eksperimentere med inntrykk fra samtidsmusikk og jazz uten å forlate sine røtter i rocken. Han var selvsagt selvskreven da kremen av norsk new wave gikk i studio under navnet Spastisk ekstase og ga ut 12”eren ”3 mord” på nå nedlagt Mind expanding records (se Goldies nr 75 og 76).

I 83 ble han ny vokalist i Circus modern når Anne Danielsen sa takk for seg. Med dem ble det tre album og en 12”. Her gikk det i gitarorienterte melodier med røtter til engelsk new wave. Spesielt deres første album vakte stor oppmerksomhet og ble lisensiert til Steinar Records på Island. På slutten av bandets karriere var det Forente artister (Norges svar på Live Aid) det handlet om. Nok engang var Gaarder lokomotivet. Han samlet en rekke av datidens kjendiser til å spille inn låten ”Sammen for livet” (1985) i beste blandakor maner. Det ble en lp (& mc) samt en promo 12” ut av det. Samtidig ble det en TV overført gigantkonserten kalt "Rock on the Dock", som en del av Forente artister prosjektet.

Etter dette trakk han seg vekk fra musiker rollen og inntok nye jaktmarker. Han var for eksempel en av initiativtakerne og drivkreftene bak stiftelsen Institutt for norsk populærmusikk. Tett før han ble ansatt i Rikskonsertene i 1992, startet han opp Kraftensemblet. De fikk bare gitt ut utdrag fra sin kammersuite og høres ut som ett verk sterkt inspirert av Glenn Branca. Igjennom sitt virke i Rikskonsertene fikk han utfolde sine kreative utfall og innfall. Ett vell av konserter, lydskulpturer, performences, produsentjobber og andre kunstneriske framstøt. Han ble også en av drivkreftene i etableringen av tekno scenen i Norge.

Diskografi (Ikke tatt med produsentjobber, studio musiker opptredener og lignende)
1) Geitost - Parklåt/I morra Babylon (Brød 1) 7" (uten ps) 78
2) Kjøtt - Et nytt og bedre liv/Flue//Nei nei nei/Blålys (Fleske skiver FESK 001) 7" ps februar 80. 1 utgaven er covret i rød-fiolet og svart. Mens på 2 utgaven er covret i svart/hvitt (utgitt i oktober 81). Finnes også som white label test pressing.
3) Kjøtt - Kjøtt (Flesh FESK 102) mini lp 80. 1 opplag med tosiders vedleggsark i svart/rosa. 2 opplag med firesiders vedleggsark i svart/hvitt m/utvalgte sider fra 1 opplaget. Det står 2 opplag på siste side. 1 og 2 opplag har svart og rosa skrift på bandlogoen på covret. På opplag 3 og 4 er denne logoen kun i svart. 3 opplag har fire siders hefte med tildels andre sider enn 1 og 2 opplaget, samt liten label. 4 opplaget er uten hefte, eller er dette bare 3 opplag uten heftet?.
4) Kjøtt - Hue uten sanser/Clean Deal//Instamatic (Fleskeskiver/Mai FS/MAI 61) 7" ps 80. 1 pressing har lite senterhull, mens repressingen har stort senterhull. Covret har også kosmetiske forskjeller.
5) Kjøtt - "Flue" (live) på samleren Sjokk rock (Torpedo plater TORP 000103) lp i grønn vinyl 80
6) Kjøtt - Op (Mai MAI 8104) lp 81. Senere gjennutgitt på cd av Sonet (KSCD 9) 89. Sonet utgaven finnes i to utgaver. En med Norske klassikere serien listet til nr 12 (?) som er 1 utgaven, og en til og med nr 24, på covret.
7) Kjøtt - "År 2000" på samleren Blodige strenger (Puls LP 1) lp 81. Denne versjonen blir faded ut i motsettning til versjonen på Op som ender i en opphengt rille.
8) Dobbel V/Hiss - Geometri (Zado produkter Z 005) 12" ps 81
9) Kjøtt - "Nei nei nei (funk version)" og Dobbel V/Hiss – ”Uten tittel” på samleren Son Of A Kitsch (Kitsch vol 1) 7" flexi med fanzina Kitsch nr 1, 1982.
10) Kjøtt - "Urbane problemer" (live) på samleren Hits (Hits 1) mc 82 (bootleg ?)
11) Spastisk ekstase - 3 mord (Mind Expanding MEM 1201) 12" ps 82
12) Montasje - “From Quasimodo To Grünwald And Back Again” på samleren Zink zamler (Likvider LIKV 4002) mc 82. Utgitt i 500 nummererte eksemplarer.
13) Montasje - Presence! (Mai 8201) lp m/innercover 82
14) Kjøtt - ”Se og hør” og ”Metamorfose” på samleren Het, Fet, Svett (Det nye DNMC 001) mc 83
15) Helge Gaarder - Eine keine angst musik (Kitsch 002) lp m/innercover 84
16) Kjøtt - ”White Screen” og Montasje – ”Europa” på samleren Norsk (Mega mago music) mc Italia 84 (”White Screen” er feiltitulering for ”Hvit hud/svart skin”)
17) Circus modern - Circus modern (Sonet SLP 1488) lp m/innercover 84 (SKA 1488) mc 84 (Steinar Records ) lp Island 84
18) Circus modern -”Drummer Boy” på samleren Some People Are Ratz (Some People Are Ratz Records RATZ 1) lp. Limited edition av 1000 nr ex. 84
19) Circus modern - Karianne/Homage (videomix)//Dagen før siste påskedag (Sonet 12T-9604) 12” ps 84
20) Circus modern -”Karianne” på samleren Det nye rocksjå 2 (K-tel SPE 211) mc 84
21) Circus modern - Trøst (Sonet SLP 1493) lp m/innercover 85 (I følge Panorama katalog 6 finnes denne i 2 forskjellige test pressinger der den ene er analog og den andre er digital) (SKA 1493) mc 85.
22) Forente artister – Sammen for livet/Ikke gråt, Afrika (Forente artister RADIO X) 12” (uten ps) 85. Kun som promo.
23) Circus modern - ”Dagen før siste påskedag” og Forente artister – ”Sammen for livet” på samleren Forente artister sammen for livet (Forente artister ALP 1) lp med innercover 85 (AMC 1) mc 85
24) Circus modern - Pans pauker (Famous Records CM 1) lp noen med vedleggsark 86
25) Kjøtt - 1979-82 (Sonet MEATLP 1) lp med bonus singel (MEATLP 1) 7” 89 (MEATCD 1) cd 89. Gjennutgitt med bonus cd singel (MEATCDX 1). Av lp utgaven med bonus singel finnes det test pressing. Der testpress av lpen har forskjellig låt rekkefølge enn utgivelsen.
26) Kjøtt - "Flue" på samleren Anarki og kaos (Voices of Wonder VOW 029) lp med hefte 92, også som cd.
27) Kraftensemblet – ”Excerpts from kammersuite” på samleren Ur-rauten (dBut 009) cd 92
28) Kjøtt - "Mannen på taket" på samleren "It`s Punk" (Ewa records) cd 95.
29) Alle låtene fra 2) på samleren Killed By Death # 77 ( ) lp 96. 1 opplaget i ett cover brettet rundt platen (300 ex), deretter i normalt cover med vedleggsark (500 ex). (bootleg)
30) Kjøtt - "Nei nei nei" på samleren 15 sensurerte låter 1966-96 (Bare Bra Musikk BMCD 2004) cd 96.
31) Kjøtt - "Blålys"/"Nei nei nei" og "Ett nytt og bedre liv" på samleren Bloodstains Across Europe" ( ) lp. (bootleg)
Det er i tillegg laget promo videoer for flere låter av Circus modern, Helge Gaarder solo, Forente artister og Montasje. Det finnes en rekke kassett bootlegs med Kjøtt, Circus modern og Montasje.

Av Tore Stemland

Artikkelen sto opprinnelig på trykk i Norges eneste nålevende platesamlermagasin Goldies # 81. På linjen om promo videoer, under diskografien, må det legges til at Kjøtt gjorde noen promo videoer for NRK som ligger ute her. Har rettet opp en feil med nummereringen på diskografien og lagt inn linker. For dem det måtte interessere; Bak psudonymet Dobbel V skjuler Viggo Vestel seg. Han var bl.a. studio musiker på 6) og med i Geitost.

1 comment:

Unknown said...

HELGE GAARDER, KUNST, VIDEO/FILMINNSPILLING I GAMMEL SILO VED VERFTET, BERGEN, HULEMALERIER INNI, GRAVID KVINNE MED

HJEEELP

Sirka på midten av - 90 tallet fikk jeg en forespørsel om å ta på meg en jobb ifb med en filminnspilling. Ene bikkjen min (Odin) så omtrent dønn ut som en ulv som var det de trengte til filmsettet.
Fikk beskjed om å ta med skattekort og at det skulle være seriøst, og jeg skulle få betalt.
Filminnspillingen foregikk på verftet i ene siloen som sto der, og det var veldig hysj hysj om prosjektet.
Jeg ble lovet å få opptaket som bikkjen var med på, men hørte aldri noe mere.
Jeg har siden prøvd å både få tak i opptak og skaffe greie på hva jeg var med på, men nei, ingen som har hatt kjennskap til det.
Helge Gaarder hadde alltid et lass med ideer og prosjekter, så selv de som var i nærmeste omgangskrets med ham visste intet, og Gaarder døde dessverre.
En bekjent hadde hørt at de snakket om at de var nødt til å skaffe en ulv, og kom på at jeg hadde en ulvelignende hund som var skikkelig lydig. Det ble avtalt at hun skulle sjekke opp snarest i om jeg ville/kunne stille.
Men..... Jeg husker ikke litt hvem det var som spurte meg, og hun jeg trodde det var, var det ikke...
Helge Gaarder mener jeg enten jobbet for Oslo Cinemateket (eller hva det no het) eller fikk stipend derfra.
Helge Gaarder var absolutt en av heltene mine innen norske musikkverdenen, så klart jeg sa ja 👍🏻
Det ble tilslutt Njål (svartingen) Helge ville bruke, og det funket som hånd i hanske, så full klaff på første filming ❤️
Noen som har kjennskap til dette eller evt kjenner noen som kan ha?
Hadde satt stor pris på tilbakemekdinger 🤗