Friday, May 06, 2005

Bøyen beng


"Ødelegge ødelegge" roper Lange Harald mellom ørene "Trå til nå og få det gjort, det er så mye jeg vil ha bort.". Selv den mest materialistiske og anti anarkist kan ikke la vær å kjenne trangen til å gjøre opprør. Nettopp denne kompromissløse lyrikken til Lange Harald (Kaller seg Zonk på poeten.no), kilt inn i musikken til resten av bandet er mye av det som gjør Bøyen beng til et band man husker, og som mange av oss setter stor pris på. Det andre kjennetegnet er samspillet mellom Steiner-pedagogen Silja Starbos fele og trommeslager Wenke Simensen. Denne duoens bidrag til at bandet gjør at de blir noe mer enn nok et rockeband. Til sammen klarer hele orkestret å løfte Bøyen beng fra å være nok et Blitz band til å bli en særpreget vulkan av lyd som ikke kan og vil la seg stoppe før du som lytter ufrivillig eller frivillig nynner og synger låtene deres dagen lang. Vi snakker altså ikke om noe normalt band. Vi snakker her om noen så sjeldent som et band med to klare kjennetegn. Urettferdig egentlig all den tid de fleste band mangler ett kjennetegn, så har altså Bøyen beng to signaturer. Slike band vokser ikke på trær i den grad det er noen band som vokser på trær?

Bandet så sin spede start høsten 1987 som en del av et Aksjon KvinneKultur Senter (AKKS) kurs på Blitz. AKKS hadde i noen år hatt kurs for kvinner for å lære dem at rock ikke er en gutteting. Når det var ledige plasser fikk også gutter være med. Nok om det. Nevnte høst startet Kjersti Johansen (bass) Silja Starbo (fele & kor) og Torhild (bass) på dette kurset. Med seg på trommer fikk de Lange-Harald (Ellingsen). Slik øvde de jevnt og trutt uten at de følte at de kom så mye lengre. Innimellom var Wenke Simensen innom på tangenter. Hun hadde erfaring fra en rekke band som f.eks. Fructdrops og Spacelings før hun kom med i Bøyen beng. Senere har hun vært med i både Meduza (Blitz bandet, IKKE jazz bandet Medusa) og Sunshine Kids. Silja hadde tidligere spilt i Ingen og i Øystein And The Misfits. Silja ble med i Englevakt samtidig som hun var med å starte Bøyen beng. Med Englevakt spilte hun t.o.m. 92.

Etter kursets slutt våren 88 sluttet Torhild. Bandet gikk nå igjennom en skikkelig vår omgjøring. Kjersti og Silja fortsatte med sine respektive instrumenter mens Lange-Harald heretter trakterte mikrofonen. Wenke ble nå fast medlem i kollektivet men nå på trommer & kor. Inn fra det høye nord kommer så Jon Hveding på gitar & kor. Jon hadde spilt i en rekke Bodø band før han vendte nesen sørover til Oslo. Her nevnes PLX 15, SRD, De Pravity (et bein), Discarded Evidence, F&F mm. I tillegg hadde han solo prosjektene Kråka og Fia. Vel framme i Oslo ble han fort en gjenganger i diverse pønk band som f.eks; Behind Bars, Harry krishna + karmakammeratene (i lag med bl.a. Lange-Harald), Drunk (første utgaven), Crossbreed og Wantoslam. Noen før Bøyen beng andre mens han var aktiv i beng gjengen.

Dette oppsettet av Bøyen beng var de som for alvor gjorde verden oppmerksom på folk-pønk som ny retning i det svært så sprikende pønk dogmet. Tenk deg en blanding av Ym stammen og Clash med fele og allsang tekster av det svært opprørske slaget. Det måtte jo bare gå bra. Bandet var jo dømt til evig kult status med en slik hardtslående coctail. Eller slik Stein Lillevolden omtalte bandet i heftet med “I live”; “...de har alltid fått Blitz til å svette, danse, synge, svinge, svaje og hoje av kamplyst og partystemning.” For å bevise sannheten i disse ordene gikk de i studio og spilte inn Kjærlig vårt hat i tidsrommet mars-april 1990.

I forkant hadde man fått noen små smakebiter av samme gjenget på to samlere fra Blitz, men de står ikke til knærne i den kanskje mest undervurderte lpen i norsk rocks historie. Her er fengende melodier som smyger seg inn i hodet ditt og aldri forlater deg. Venner for livet rett og slett. Når dette blir toppet av lyrikk fra Lange-Harald i sitt ess så sier det seg selv at dette er stort. Skal du bare kjøpe en norsk rock relatert plate i ditt liv burde denne være blant de få selvskrevne kandidatene. Nok om det. Rett etter at debut lpen var utgitt utpå nyåret 91 sluttet Kjersti. Hun ble erstattet av T.K. (Tor Kristian Jenssen. T.K. var kjent fra en rekke a hovedstadens pønkeband deriblant Turbonegro, Homo detritus og Seppo Goes To Hollocaust.

Dette oppsettet gjorde en rekke konserter, bl.a. på Blitz som kan høres på samleren "Blitz Live Hitz V - 10 år på pur faen" og Bøyen bengs eneste konsert i Bodø på Sinus 1 august 2002. Deretter gikk de i studio og spilte inn cd epen "Storbynatt" og albumet "Fanteri". Med låten "Storbynatt" fikk de den høyst uvanlige opplevelsen å komme inn på NorsktoppenNRK radio høsten 93. Det ble med en uke på delt 10 plass med Ole Ivars. Blitz band på Norsktoppen var (og er) nok like sannsynlig som et Bodø band i Royal Albert Hall. I dag er denne cd epen noen av de vanskeligere utgivelsene å få tak i for oss samlere. Før Blitz kom på Norsktoppen hadde T.K. sluttet under en konsert i Trondheim, etter en intern slåsskamp i bandet på bokstavelig talt åpen scene. Etter dette var en rekke personligheter innom. Av et større utvalg nevner jeg noen øvinger med; Sten Nilsen (ex Cakewalk mm på bass) og Petter Pogo (ex Hjertesvikt a/s og Jokke & Valentinerne mm på gitar). Anders Lie fra Bergen på bass på en konsert i juni 93 og rett etterpå spilte Sankung bass på en konsert på Blue Munk i Oslo. I juli (og ikke i mai som det står i heftet til "I live..") kom Tore Ylvisaker med som fast bassist. Tore hadde tidligere spilt i bl.a. Jungle Medics. Senere har han vært med i Origami arktika og har vært studio musiker og produsent på en rekke utgivelser for artister som Fleuerty, Mayhem og Ulver. Også innvolvert i prosjektet Her. I denne kaotiske perioden var også Harald Lykseth (gitar) innom bandet i en kort periode. Lykseth spilte senere trompet i Rastafarouts (som Lange-Harald har sunget i) og i Cuban Connection.

I januar 94 slutter Tore og blir i januar erstattet av Arthur Holøien på bass. Arthur er en av mange som har vært innom De press og senere innom bl.a. Lonley Crowd. Før kalenderen rakk å bli februar så var Arthur ute av bandet igjen. Etter dette var det en periode bandet var mer eller mindre i oppløsning, om ikke oppløst. Jon havnet etter en stund tilbake i Bodø hvor han var med å vekke PLX 15 opp fra hvilen en kort periode før han startet Humdinger. Kort tid etter ble han med i Manna og Busta ofte. Våren 94 var Bøyen beng egentlig en duo av Silja og Wenke. Sakte men sikkert fikk de samlet sammen et nytt band med Ragnhild Sarsten (bass) og Kjell Erik Bersvendsen (vokal). Kjell Erik er ex Dickheads og Toxic Sperm og var samtidig med i Farout Fishing. Ragnhild var ex Trondheimsbandet jiihad og ex Oslo bandene Morten Jørgensen og spekkhoggerne... og Femi gange mm. Senere skulle hun dukke opp i Beate Band. Etter en stund kom også Morten Ødegaard (gitar) med i bandet. Morten hadde tidligere i lag med Ragnhild vært med på Run Dog Run sitt album "Masterplan". Senere var han med å starte LoveOctopus.

Dette oppsettet rakk å gå i studio for å spille inn "Kjærlig vår ryggrad" albumet og 7"er singelen "Brett ut og bøyen tilbake". På albumet er Jon en del av bandet, til tross for at han spiller på fire av ni låter og på singelen er han oppført som gjestemusiker. I løpet av 96 kom singelen ut og bandet opplevde nye utskiftninger. I løpet av sommeren 96 sluttet Kjell Erik for å bli erstattet av Espen Lie (vokal) (Nei det er IKKE snakk om torpedoen Espen Lie). Disse rakk kun en konsert og det var på Oslo lufthavn 22 feb 97, før Espen og Morten trakk seg. Espen dukket senere opp i bl.a. Plywood. Inn kom Lange-Harald igjen i mars 97. I mellomtiden hadde Lange-Harald fått noen av sine dikt trykt i boken "Verk" (ForfatterVerket) 94. Samtidig kommer Harald Lykseth med igjen som gitarist. Dette førte til noe så sjeldent som en stabil periode i Bøyen bengs historie. Bare avbrutt av bandets historiske kavalkade på Utøya i begynnelsen av september 96 hvor "alle" som hadde vært med i Bøyen var tilbake og hadde gjesteopptredener. Opptakene fra dette ble til dobbel lpen "I live..."

Fem år senere er faktisk samme oppsettet i studio og gjør cd epen "Häppala!". I mellomtiden hadde Lange-Harald blitt rikskjendis som husokkupant i Husmania kollektivet. 21 desember 02 gjorde bandet et stort nummer av at de hadde vært kontraktløs i 15 år og erklærte seg selv som trossamfunnet "Den sanne tro og lære". I konverteringsskjemaet blir medlemssøkere bedt om å donere alt de eier til trossamfunnet og søke å oppnå den hellige tilstand, kjent som "Å være ved sine fem hundre og ett ute". I 2004 ble Pogo med igjen en kort stund før både han og Harald Lykseth slutter. Pogo hadde i mellomtiden bl.a. vært med i det legendariske kultbandet SS Bondevik. Etter Bøyen oppholdet har han profilert seg som en av Lasso og spiller i lag med St. Thomas. Inn kommer personlighetene St. Faen (gitar/sang) og Møkk (gitar & bass). Disse fortsetter der de slapp med "Häppala!" og går i studio og spiller inn bandets hardeste plate i form av "Bombe". Etter dette er de å spiller rundt i det ganske land. Siden da har bandet blitt invitert til å være med på en kommende hyllest samler til Joackim Nielsen, med låten "Aldri stol på en fyllik", som etter planen skal komme ut på hans 41-års dag 8 september 2005. Møkk er ex Morte cerebrale, Korrupte oppkastere og Eo Ipso. Han sto også bak fanzinen Møkkablekka i sin tid. Både Møkk og St. Faen spiller også i 2:20.

Utrolig nok er det mulig å få tak i flere av platene fra Bøyen beng fra deres web eller ved å kontakte dem på mail. Deres utmerkete web side hadde nok vært bedre med litt mer oppdatert konsert liste. Våren 2004 er da tross alt et år siden, men man skal være glad for det man har. Bandet ble oppløst sent 2004 eller våren 2005 alt ettersom hvem man bruker som kilde. Det siste de gjorde var å spille inn bidraget til 18). Uansett vil aldri et band som dette dø, fordi deres musikk vil alltid inspirere og engasjere nye lyttere så vel som gamle kjennere av deres musikalske epos.

Diskografi;
1) ”Fanden på veggen” på samleren Blitz hitz (Blitz recording BZ 8910) 2xlp. 1 pressing (extra rille etter Within Range på side A) desember 89, på 2 pressing er denne rillen fjernet våren 90. Begge utgavene med Smørsyra avis. (BZ 8910) mc desember 89
2) ”Live på Blitz 12/5-90” på samleren Blitz Live Hitz 3 (Blitz Recording) mc 90 (1 opplaget i 300 eksemplarer.)
3) Kjærlig vårt hat (BB&co pjoduksjåns/Knallsyndikatet/Den gode firkant BB1/KS 044/DGF 03) lp m/tekstark 91 (Gjør oppmerksom på at Knallsyndikatet brukte bestillings nr KS 044 ved en feiltagelse både på "Kjærlig vårt hat" og på Motorpsycho sin debut utgivelse "Maiden Voyage" (mc, 1990).) Gjennutgitt på CD med release konsert 8 des. 07. Siden mastertapen er skadet i ca 3 sekunder på låten "Verre" er den i "ny" versjon på CDen, med båndsalatlyden inntakt (!). (bb produkt 09)
4) Storbynatt (Zone Z 93001) cd ep 93
5) Fanteri (Zone Z 93002) cd 93
6) ”Tidens ånd” og ”Austerled” (begge live) på samleren Blitz Live Hitz V - 10 år på pur faen (Progress PRO 010) CD 93 (Live på Blitz 30/4-92)
7) ”Hashiam” på samleren Stiff nipples volume one (Stiff nipples SNCD 0193) cd 93
8) ”Styggemann (Dr. Akbar snackbar-mix)” på samleren Sucksess (New World Records NWR 003) cd 94
9) ”Gjengen, den ville” (live) på samleren Totalnekterplata (Kampanjen mot verneplikt/Voices Of Wonder TOTALT 0001) cd noen m/vedlegg 94
10) Kjærlig vår ryggrad (Zone Z 95009) cd 95
11) Brett ut og bøyen tilbake (Siri rekkårdz 002/96) 7" ps 96
12) I live (Bøyen beng produkt 003/97) 2xlp med hefte 11 mars 98
13) Häppala (BB produkt 004) cd ep 13 april 2003
14) "Brystmelk og blod" på samleren 10 år i løse lufta (Grünerløkka lufthavn ) 2xcd september 2004
15) "Speller" på samleren Husmania vol. 1 (Riot riotcd0401) cd 2004
16) "Amsterdamned" (live) på samleren Blitz 20 år ute av kontroll (Blitz Records CD000) cd 2004
17) Bombe (BB produkt 005) cd 5 mars 2005
18) "Aldri stol på en fyllik" kommer på tribute samleren for Joackim "Jokke" Nielsen. Releaseparty 8 september 2005 og i butikkene først 12 september 2005.
19) "Brystmelk og blod" på samleren Rikets tilstand før/nå vol 1 (Svindel Records ) 2xcd i løpet av høsten 2005
De har også liggende MP3 på sin hjemmeside.

Linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10

Av Tore Stemland med stor takk til Petter Pogo, Fredrik Bakkemo, Harald Lange, Anders Moe, Jon Hveding, Antiröck og Fat Molly.

Oppdatering 4 desember 05; Harald Lange er nå bosatt i Brønnøysund hvor han prøver å starte nytt band. De heter The Formfetters og truer med å spille pønk klassikere på en julejam på Cornetten i Brønnøysund 21 desember 05.

Oppdatering 25 oktober 2007; Bøyen beng skal ha jubileumskonsert i Oslo, nærmere bestemt på Gamlebyen Sang Forening og datoen er 8 desember 2007. I samme anledning blir "Kjærlig vårt hat" gjenutgitt på CD i 500 ex.

Som en liten oppdatering kan jeg jo skrive at Harald Lange har vært med i Svartlamoen hardkor i flere år i Trondheim. Se dem i aksjon på YouTube her;

Samtidig synger han i ØPK.

Møkk og St. Faen gjester Bodø 10 nov 2007 med sitt 2:20. Det er siste konsert de gjør i år da trommisen drar til mellom Amerika få dager senere og blir der til snøen smelter.

Jon Hveding spiller ennå i Manna og de skal bl.a. spille på Bodø HardCore Festival i midten av nov i år. Dere bebudete dub album ar vente på seg og i mellomtiden ryktes det at de er i full gang med album nummer to. Jon skal spille på nevnte festival i sitt gamle band PLX-15 også!!!.

Oppdatering 30 des. 07; Suksessen etter konserten 8 des., hvor de hadde innbytterbenk(!) på gitaristene, skal suksessen gjentas på Blitz 4 jan 2008. Sannsynlig line up er; Harald- sang, Silja-fele, St.Faen-gitar, Mr.Møkk-gitar, Ragnhild-bass og Monica-trommer. Kan fort bli siste konsert på Blitz før huset skal oppgraderes/oppusses.

7 comments:

Anonymous said...

hm,mest bare spamkommentarer her...jaja,samma,jeg kommenterer allikevel; kul artikkel!! Viva Bøyen Beng!

Anonymous said...

Hei, det var en super artikkel om et av mine favoritband.

:-)

Anonymous said...

assa!! bare kjempeflott.
NÅ VIL VI AT DERE BLIR "noe så sjeldent"..som stabile igjen (ha ha ) til å gi oss noen konzerter?
pliis og værsåsnil? dere er favorittbændet forever!klæmz og takk for flott side!

Joker388 said...

Fafaslot
.
Fafa Slot
.
Fafaslot
.
Club388
.
Joker123
.
Joker388
.
Club388
.
Joker Gaming
.
Joker388
.
Joker123

tentangdeposit24jam said...


Joker Slot
.
Agen S128
.
Sv388
.
Idnplay
.
Club388
.
Maxbet88
.
Joker128
.
Maxbet
.
Judi Slot Via Dana
.
Judi Slot Via Ovo

comforter ac blanket said...

I forkant hadde man fått noen små smakebiter av samme gjenget på to samlere fra Blitz, men de står ikke til knærne i den kanskje mest undervurderte lpen i norsk rocks historie.
replica wholesale
maria b master replica 2022

Anonymous said...

Herre gud dette var ikke hva jeg trodde jeg skulle finne når jeg søkte på læreren min. Veldig kult